IKLAN PENAJA

EKONOMI


   
            Siapa sangka yang suatu masa dahulu hanya lah satu penempatan nelayan mampu membina tamadunnya sendiri. Pernah melalui zaman kegemilangan 

,keruntuhan dan bangkit semula. Pernah dijajah dan menjajah. Melalui beberapa peperangan cukup untuk mendidik rakyatnya erti tak mudah putus asa. Hari ini Melaka telah melebarkan sayapnya setaraf negeri maju yang lain.


. Pada suku ke-2 2009, kadar pengangguran Melaka, iaitu angkubah keenam, hanyalah 2.5% berbanding 3.5% di peringkat Malaysia.Kadar pengangguran Melaka ini jauh di bawah threshold 4% yang ditetapkan oleh UN International Labaour Organization sebagai guna tenaga penuh atau full employment. Kerajaan mempunyai keyakinan yang tinggi terhadap keupayaan mengekalkan kadar pengangguran di bawah 3% pada tahun 2010.

Kepesatan ekonomi meyakinkan pelabur-pelabur luar ini dapat di lihat dengan wujudnya beberapa taman Industri . Ia menjadi pusat pengeluaran barangan tempatan daripada makanan dan barangan konsumer kepada barangan komponen-komponen senjata dan automotifberteknologi tinggi, elektronik serta pekakas komputer. Terdapatnya sekurang-kurang 23 kawasan perindustrian yang merangkumi lebih kurang 500 kilang Amerika Syarikat, Jerman, Jepun, Taiwan dan Singapura.

Sector pertanian tidak di lupakan. Beberapa organasasi kerajaan,berkanun dan swasta seiring memdidik serta memajukan sector ini. Perolehan di gunakan untuk kegunaan tempatan.dan selebihnya untuk esport
Tambah kapsyen
.